
پرونده سینمافا برای فیلم «رما» (Roma) آلفونسو کوارون/ با مطالب و ترجمههای اختصاصی
سینمافا- بیست و هشتم آگوست وقتی فیلم «رما» برای اولین بار در جشنواره فیلم ونیز به نمایش درآمد، منتقدان از یک اتفاق شگفتانگیز خبر دادند. کمتر فیلمی در این سالها توانسته بود بین سینمانویسهایی از کشورهای مختلف دنیا، چنین اجماع نظری ایجاد کند.
آلفونسو کوارون که پنج سال پیش با فیلم پرهزینه «جاذبه» برنده اسکار کارگردانی شده بود، این بار با فیلمی بسیار جمع و جور و شخصی به ونیز بازگشته بود، اما دایره موافقان «رما» حتی بیشتر از قبلی بود. هیچ جدول ارزشگذاری در ونیز منتشر نمیشد که «رما» فیلم اول منتقدانش نباشد، آن هم در جشنوارهای با حضور انبوه فیلمسازان نامی.
رما مطابق پیشبینیها شیر طلای ونیز را گرفت و علیرغم اینکه مکزیکی زبان بود، نظر مثبت تماشاگران انگلیسی زبان کانادایی را جلب کرد و فیلم سوم جشنواره تورنتو آنها شد.
از همان زمان زمزمههایی مبنی بر درخشیدن «رما» در فصل جوایز شنیده شد. کم کم کار به جایی که رسید که نه تنها اسکار «بهترین فیلم خارجی زبان» برای «رما» گارانتی شد، بلکه صحبت از احتمال موفقیتش در رشتههای اصلی از جمله بهترین فیلم، کارگردانی، فیلمنامه اوریجینال، فیلمبرداری، تدوین و چند رشته فنی و بازیگری است.
جالب اینکه کوارون خودش شخصا علاوه بر کارگردانی، تهیه کنندگی، نگارش فیلمنامه، فیلمبرداری و تدوین این اثر را هم انجام داده! اگر «رما» برنده اسکار بهترین فیلم شود، اولین فیلم خارجی زبان طی تمام 91 دوره خواهد بود که به چنین موفقیتی دست مییابد.
با توجه به اینکه این فیلم طی روزهای گذشته توسط نت فلیکس، در اینترنت عرضه شده و امکان تماشایش برای مخاطبان ایرانی هم وجود دارد، ما هم پروندهای را برای این فیلم در نظر گرفتیم.
این پرونده شامل دو ترجمه و دو مطلب اختصاصی میشود. سه نقدی که در این پرونده آمده، مواضع کاملا متفاوتی نسبت به فیلم دارند و طبعا قضاوت با مخاطب خواهد بود.
مطالب پرونده:
– رنگ باخته/ اولین نقد سینمافا بر فیلم «رما» (Roma) آلفونسو کوارون/ میکائیل خسرویان
– دومین نقد سینمافا بر فیلم «رما» (Roma) آلفونسو کوارون/ محمد خضریانزاده
دبیر پرونده: پیام خدابندهلو